homepage > teksten > 1e dagopening

e-mail Jos

buigen voor het mysterie

1e dagopening

Beste pelgrims,

De eerste stap op Stufkens' zevenvoudige pad is:

Ik buig in liefde en dankbaarheid voor het mysterie
en ik open mijn hart vol mededogen voor al wat leeft en lijdt.

Wij zijn zojuist van Sansepolcro naar Monte Casale gelopen. We zijn vanuit het dal naar de top van deze berg gelopen. We zien Sansepolcro niet meer omdat er wolken in het dal hangen. Tijdens de klim herinnerde ik mij dat menig bijbelverhaal zich afspeelt bij een berg. Wat in deze verhalen gebeurt is buitengewoon belangrijk. Het zijn bijzondere verhalen omdat op de berg een ontmoeting tussen hemel en aarde, tussen God en mens tot stand komt. Abraham verneemt Gods stem op de berg waardoor zijn zoon tot leven komt. Op de berg Horeb verschijnt God aan Mozes en roept hem om Israël te verlossen. Mozes ontvangt later in hetzelfde gebergte de Tien Woorden. Ook in de verhalen over Jezus speelt de berg een belangrijke rol.

De berg Horeb

Ik denk dat het buigen in liefde en dankbaarheid voor het mysterie goed passen bij een berg. Ook nu zien en horen we de drukte en bedrijvigheid van de stad in het dal niet meer. We hebben afstand genomen van het alledaagse leven en bevinden ons dichter bij de hemel. In deze sfeer van rust en stilte kunnen wij ons openen voor het mysterie.

Deze eerste stap doet mij ook denken aan een oefening uit de yoga: Zittend op je knieŽn buig je voorwaarts naar de aarde en daarna ga je weer op je knieën zitten, strekt het bovenlichaam en spreidt je armen. In deze oefening zit de beweging van buigen en openen, die ook in de eerste stap van het Zevenvoudige pad beschreven wordt.

Buiging

Op de berg kun je rust, stilte, God zoeken; Franciscus had hier vlakbij ook een meditatieplek, maar daarna daal je weer af naar het dal om je te openen voor al wat leeft en lijdt.

Na de ontmoeting met God, op de top van de berg, lopen mensen weer naar beneden. Na de piekervaring gaan ze terug naar het dagelijkse leven. Dat geldt ook voor ons. Dadelijk beginnen we met afdalen en na afloop van onze pelgrimstocht gaan we terug naar ons dagelijkse leven. Op de heenreis volgt de terugreis. Deze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, zoals het ritme van onze in- en uitademing.

Jos van den Brand

homepage > teksten > 1e dagopening

e-mail Jos