homepage > motivatie > pelgrimeren

e-mail Ad

pelgrimeren

voor de vrede

Pelgrimeren voor de vrede, wat stelt u zich daar bij voor?

Pelgrimeren is lachen, lopen, zingen, met blaren, pijn en ontroering. Het is elkaar er doorheen slepen en aan het eind het gevoel hebben niet voor niets op pad te zijn geweest. Dit in de geest van vrede.

als rimpels in een vijverVrede wordt vaak gezien als een politieke of een diplomatieke zaak. Vrede begint echter bij de mens, bij elk van ons, en heeft een uitstraling naar onze omgeving. Vrede verbindt ons en verspreidt zich als rimpels in een vijver.

Wanneer mensen tijdens een pelgrimstocht in vrede met elkaar leven, komt er positieve energie vrij. Hoeveel energie is niet te meten, maar dàt zij vrijkomt is zeker. Pelgrimeren voor de vrede maakt je rijker, waardoor je meer voor je omgeving kunt betekenen.

Is dit alles? Nee, pelgrimeren is ook genieten. Genieten van de wonderschone heuvels en bergen van Toscane en Umbrië, van de herfst, van de druiven, vijgen en bramen langs de weg. Genieten van de rustpunten op een wei of langs een beekje met weids uitzicht. Genieten van het-gehaald-te-hebben, van de Italiaanse gastvrijheid, van de maaltijden na aankomst.

Helaas is er een fysieke drempel: gezien de zwaarte van een pelgrimstocht kan niet iedereen mee. Het vraagt conditie om door een berglandschap te trekken, en de tocht kan de nodige pijn met zich mee brengt. Je daar, zo mogelijk, doorheen te werken is ook pelgrimeren, het sterkt je mentaal en lichamelijk.Ad van den Hoogen

homepage > motivatie > pelgrimeren

e-mail Ad