inzet

Een pelgrimstocht is meer dan een avontuurlijke voetreis. Pelgrimeren beoogt je dichter bij jezelf te brengen, dichter bij de essentie van je bestaan. Je kunt dat alleen proberen, maar ook samen met anderen.

Ons thema was: "Wat verbindt ons?" Wij gingen daarom samen op weg, om met elkaar te ontdekken, met elkaar te beleven, door te mediteren, te praten, te dansen, te zingen. Soms liepen we alleen of in stilte.

Eremo te San Pietro in Vigneto

Uit respect voor elkaar accepteerden wij dat niet iedereen aan alle onderdelen meedeed, tenzij de context er om vroeg. Ons verblijf in de kluizenarij, bij Padre Basilio in San Pietro in Vigneto, vroeg om silentium, stilte. Er werd dan uiteraard verwacht dat iedereen stil was. En wanneer we in een kapel of kerk vertoefden, al of niet bij een slaapadres, zorgden we voor gepaste kleding.

Bijna alle lokaties ontvingen ons omdat we ons pelgrims noemden, anders hadden we er niet kunnen overnachten. Maar dan wil je ook pelgrim zijn.

Als je je ingeschrijft op een Pelgrimstocht, zal het bovenstaande je niet verrassen. Wat van je gevraagd wordt is: gevoel voor symboliek, gevoel voor het spirituele, gevoel om met elkaar op te trekken, met elkaar te ervaren, te verwonderen.


Ad van den Hoogen