Pelgrims voor Vrede

In de voetsporen van Franciscus van Assisi

Pelgrims Motivatie
Doel en achtergronden van pelgrimeren in de voetsporen van Franciscus.

Route
Beschrijvingen en kaarten van een route.

Teksten
... en gedichten van pelgrims en van anderen.

Foto's
Een pelgrimstocht in beelden.

Franciscaans?
Veertien vragen als aanzet tot een goed voornemen of gesprek.

Information for English speaking visitors.

[INLEIDING] Pelgrimeren in de voetsporen van Franciscus, wat is dat? Hoe leefde Franciscus en wat zijn z'n belangrijkste teksten? Welke inzet vraagt pelgrimeren en wat zijn praktische tips? Vanuit een algemeen spiritueel gezichtspunt vindt u antwoorden op deze vragen onder het kopje motivatie. Verder vindt u op deze site de routes van pelgrimstochten van Florence naar San Sepolcro en van San Sepolcro naar Assisi in Toscane en UmbriŽ te ItaliŽ. Dit is het gebied waar Franciscus leefde.

Een pelgrimstocht kun je een 'franciscaans' karakter geven. Van 17 tot en met 26 oktober 2003 liepen 19 mensen een tocht van Florence naar Sansepolcro, met als thema 'In de voetsporen van Fransciscus: In alles Één'. Voordat we op pad gingen, begonnen we elke dag met een bezinning op Franciscus' Zonnelied of een markant aspect van zijn leven. De initiatiefnemers van deze tocht waren Hans van Dam, Monica Meijering, Kees Roodenburg en Jaap van der Does.

Het jaar daarvoor, van 19 tot en met 26 oktober 2002, hadden zestien mensen de tocht van San Sepolcro naar Assisi gelopen, met als thema: 'In de voetsporen van Franciscus: Wat verbindt ons?'. Leidraad hierbij was Hein Stufkens' boek Het zevenvoudige pad van Franciscus van Assisi. De initiatiefnemers van deze tocht waren van Jos van de Brand, Ad van den Hoogen en Kees Roodenburg.

Enkele teksten geven een impressie van hoe de deelnemers met de thema's omgegaan. Er zijn ook foto's.